Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Gebelik döneminde normal zamanlarda olduğunun biraz daha üzerinde beslenme konusuna dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü annenin karnında minik bir canın gelişimi devam ediyor. Genelde anne adayları gebelik döneminde alacağı kiloları düşünerek endişeye kapılıp bazen dengeli beslenmeyi aksatmıştır. Ya da mide bulantıları, iştahsızlık ve kusma gibi durumlar annenin beslenme alışkanlıklarının değişmesine neden olmuştur.
Hamile bayanların gebelik dönemi içerisinde kendilerini beslenme konusunda biraz daha sıkıntıya soktukları bunun içinde bilimsellikten uzak diyet listelerine doğru yöneldikleri görülüyor. Gebelik döneminde annenin diyeti ancak bir diyetisyen tarafından değerlendirilebilir ve özel bir durumu mevcut ise tavsiye edilir.
HAMİLELİKTE HANGİ BESİN ÖGELERİ TÜKETİLMELİDİR?
Proteinler
Gebelik döneminde annenin protein bakımından daha yüksek beslenmesi gerekir. Çünkü bu dönemde vücudun proteine ihtiyacı vardır bunu da beyaz et, kırmızı et, süt ve süt ürünleriyle birlikte kırmızı etten alabilir. Bunun yanı sıra barbunya ve fasulye gibi yiyeceklerde iyi bir protein deposudur.
Kalsiyum
Bebeğin özellikle 8 haftasından sonra artık kemik ve diş gelişimi için mineraller oldukça önemlidir. Vücut bu dönemde olduğunun iki katı fazlasına ihtiyaç duyar bunun içinde yoğurt,peynir, ve sebze yemek doğru olacaktır.
Demir
Gebelikte her vitaminin olduğu gibi demirinde nemi büyüktür. Bu nedenle de 4. Aydan itibaren artık annenin folik asit kullanması gerekir. Annenin demir yönünden eksik beslenmesi durumunda anemi yani kansızlık durumu gelişebilecektir.
Lifli Gıdalar
Lifli gıdalar yalnız gebelik döneminde değil aynı zamanda insanın normal yaşantısında da büyük öneme sahiptir. Özellikle kabızlık ve bağırsak gibi sorunların çözümlenmesi için lifli gıdalar önemlidir.
Sıvı Tüketimi
Sağlıklı bir insanın günde 2 litreye kadar mutlaka su içmesi gerekir. Özellikle gebelikte de sıvı tüketimi bu anlamda büyük öneme sahiptir. Anne karnında minik bir beden taşıyor dolayısıyla bu bebeğinde bir takım vitamin mineral ve sıvı dengesine ihtiyacı var ancak bu sıvı çay kahve ya da asitli içecekler tarafından karşılanmamalıdır. Bu nedenle annenin su tüketimini mutlaka artırması gerekir.
Gebelik döneminde beslenmenin diğer zamanlardan farklı olmadığı ancak biraz daha dikkat edilmesi gereken bir zaman dilimidir. Anne adayı gebelik döneminde bazı besin gruplarından daha yoğun besleniyor olması yeterli olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Bebeğin İlk Banyosu Ne Zaman Yaptırılmalı? başlıklı makalemizde Bebeğin İlk Banyosu Ne Zaman Yaptırılmalı? hakkında bilgiler verilmektedir.